De kracht van zonnebloemolie

 

De Latijnse naam voor zonnebloempitten is Helianthus Annuus. Van origine komt de zonnebloem uit Noord- en Midden-Amerika. Indianen in Mexico noemden de plant van oudsher ´De gezegende plant´. Archeologische bevindingen hebben aangetoond dat 2500 jaar voor Christus de zonnebloem zowel in Mississippi als in Mexico-stad groeide. In 1552 werd de zonnebloem meegenomen uit Noord-Amerika naar Europa. In eerste instantie werd het veel als sierplant verbouwd maar al snel werd het een agrarisch gewas en kwamen de grote zonnebloemvelden op.

 

)

Inhoud:



Het bereidingsproces

Om zonnebloempittenolie te maken moeten de pitjes is van hun schil worden ontdaan, daarna gemalen en vervolgens moet deze brij koud geperst worden. Zonnebloemolie heeft een lichtgele kleur. Je kunt bakken in zonnebloemolie maar dan gaan er wel vitaminen en waardevolle onverzadigde vetzuren verloren. Verwerkt in een salade komen de gezonde eigenschappen van zonnebloem het best tot zijn recht. Vanwege de lichte nootsmaak is deze olie uitstekend te gebruiken om als basis voor kruidendressing te dienen.


Veel voedingsstoffen

Zonnebloemolie bevat veel vitamine E. Als je twee eetlepels biologische zonnebloemolie zou eten, bijvoorbeeld door het over een salade of in een zelf gemaakte muesli te doen, krijg je genoeg vitamine E binnen volgens de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid of ADH. Verder zit er veel lecithine en betacaroteen in.


Linolzuur en linolzuur

Zonnebloemolie bevat basis omega 6 linolzuur, welke in tegenstelling tot door voedselfabrikanten toegevoegde linolzuur erg gezond is. Verder zitten er weinig verzadigde vetzuren in zonnebloemolie. Het hoge vitamine E-gehalte geeft zonnebloemolie een ontstekingsremmende werking.


Uitwendig gebruik zonnebloemolie

Zonnebloemolie kun je uitstekend gebruiken voor de huid. Het trekt goed in de huid en laat geen vettig olielaagje achter. Deze olie is geschikt voor elke huidtype, maar vooral bij een vettige huid is het zeer aan te bevelen. Je kunt de olie op een washandje doen en je verder met water wassen; dan smeer je het goed uit over de huid.


Olie kauwen

Je kunt ontgiften met zonnebloemolie volgens een methode die binnen de alternatieve geneeskunde gangbaar is: oil pulling. het is een van de voedingsoorten waarmee het lichaam zich reinigt. Je kunt ermee ´olie kauwen´. Je brengt dan één a twee eetlepels olie in de mond en slikt het niet door. Je houdt het 15 tot 20 minuten binnen en zuigt, spoelt de olie steeds maar weer tussen je tanden door. Als je klaar bent spuug je het uit. Als het goed is zijn er allerlei gifstoffen uit het lichaam onttrokken en zijn de lymfeklieren schoon gemaakt. Zorg ervoor dat je geen druppel doorslikt. Voor deze methode is geen wetenschappelijk bewijs van effectiviteit.

Vetzuren in zonnebloempittenolie:

  • Palmitinezuur: 5.9%
  • Stearinezuur: 4.3%
  • Oliezuur: 20.5%
  • Linolzuur: 62.5%
  • Overige vetzuren: 1.5%