De kracht van lijnzaad
Lijnzaad is een supergezond zaad en goed voor de lijn. Het komt van het vlasplantje en wordt daarom ook vlaszaad genoemd. Je kunt lijnzaad prima over een groene salade heen strooien of aan een pasta of rijstmaaltijd toevoegen. Voordeel van lijnzaad is dat het de spijsvertering bevordert en verstoppingsproblemen oplost. Het wordt in de fytotherapie als geneesmiddel daartegen gebruikt. Eet er echter niet te veel van.
Inhoud:
- Omega 3-vetzuren
- Poyfenolen en antioxidanten
- Vitaminen en mineralen
- Vezels in lijnzaad
- Eettips lijnzaad
- Eet lijnzaad met mate
Omega 3-vetzuren
In lijnzaad zitten omega 3-vetzuren welke goed blijven onder extreme temperatuuromstandigheden zoals in de oven. Je kunt uitstekend lijnzaad in een ovengerecht gebruiken, door brood doen of pizzabodems mee verrijken. Er zit vooral alfalinoleenzuur in lijnzaad. Er zitten supergezonde lignanen in lijnzaad. Lignanen bevatten ook fyto-oestrogeen; een bio-identiek hormoon. Lijnzaad bevatten per gewichtseenheid de meeste lignanen van alle voeding. Sesamzaad staat op nummer twee; lijnzaad bevat 7 keer zoveel lignanen als sesamzaad.
Poyfenolen en antioxidanten
De polyfenolen helpen mee om allerlei hart- en vaatziekten te voorkomen. Lijnzaad is een rijke bron aan polyfenolen. Deze bevatten zeer veel antioxidanten. Vlaszaad bevat relatief meer antioxidanten dan zwarte bessen. Het staat op plaats 9 van voeding die veel antioxidanten bevat. Deze hoge plaats verdient dit zaad omdat lijnzaad beschikt over allerlei medicinale eigenschappen. Maximaal 30 gram lijnzaad kan helpen de bloeddruk laag te houden en het bloedsuikergehalte effectiever te reguleren.
Vitaminen en mineralen
Er zitten een aantal gezonde vitaminen en mineralen in lijnzaad, maar de omega3-vetzuren zijn het meest speciaal voor deze zaadsoort. 14 Gram lijnzaad bevat 17.5 van de Aanbevolen Daglijkse Hoeveelheid(ADH) aan het mineraal mangaan. Er zit ook magnesium(13.7%ADH), fosfor(8.9%ADH) en koper(8.5%ADH) in. Voorts bevat dit voedzame kleine zaadje vitamine B1(15.3%ADH). Het aminozuur tryptofaan zit in ruime hoeveelheid in dit smakelijke zaadje, 12.5% van de ADH. In lijnzaad zitten opvallend veel vezels; 14 gram is al genoeg voor 15% van de ADH.
Vezels in lijnzaad
Vezels hebben allerlei belangrijke eigenschappen. Omdat vezels goed zijn voor de spijsvertering wordt lijnzaad door kruidenartsen aanbevolen bij mensen die leiden aan verstopping. Er zit in lijnzaad een soort in water oplosbaar vezel wat mucilage wordt genoemd. Het vormt een soort gel waardoor de maag en darmen eerder geleegd worden en andere nutriënten beter opgenomen worden in het lichaam. De stoffen die in mucilage worden gevonden zijn Arabinoxylanen and galactoxylanen welke ervoor zorgen dat de spijsvertering soepel en geleidelijk verloopt.
Als lijnzaad is gestampt dan verliest het belangrijke vetzuren; daarom is het beter om het zelf te stampen in een vijzel en daarna zo snel mogelijk op te eten. In principe wordt uit gestampt lijnzaad meer voedingsstoffen opgenomen door het lichaam, maar dat moet het wel pas gestampt zijn.
Eettips lijnzaad
Lijnzaad kun je vermengen met het dagelijks eten. Er is in de biologische winkel zowel gestampt lijnzaad als gewoon lijnzaad te koop. Je kunt beide vormen door elkaar of in plaats van elkaar gebruiken. Lijnzaad kun je ook door een zelfgemaakte muesli mengen. Wanneer je van bakken houdt, of het nu koekjes, brood of muffins zijn, dan is het altijd mogelijk er lijnzaad of gestampte lijnzaad erdoor te doen. Lijnzaad kun je over een salade uitstrooien, is te gebruiken in warme rijstmaaltijden door het met de rijst te mengen als de rijst al gekookt is. Het is een aanrader om lijnzaad te vermengen met zonnebloempitten en sesamzaad om een potje met gemengde zaden te vormen.
Eet lijnzaad met mate
Het Voedingscentrum adviseert om gebroken lijnzaad slechts beperkt en tijdelijk te eten, omdat lijnzaad de stof cyanogenen bevat, die in het lichaam kunnen worden omgezet tot de gifstof cyanide. Eet daarom bij voorkeur niet meer dan 1 tot 2 eetlepels per dag en gebruik lijnzaad slechts gedurende een korte periode.